четверг, 30 июня 2011 г.

Склянка лате



Треба не мати страху й здорового глузду, аби свідомо йти на ризик.

Вчора зустрічалася із своїм добрим знайомим -  культурним аташе одного із європейських посольств. Коли я сказала, що була у Варшаві, бо робила там колумбійську візу – він чомусь підняв брову здивовано і перепитав, чи йому не почулось: «Ти сказала, «Колумбія»»?
Службовці Борисполя також здивовано піднімали одну брову – хто ліву, хто праву, але нічого не перепитували – просто ставили потрібні штампики і видавали талони на посадку.
Алекзандр – на вчорашній день виконуючий обов’язки посла своєї країни, певне, вирішив трохи відволіктися від своїх рутинних справ і потеревенити зі мною за склянкою лате про що завгодно, тільки не про роботу,  тобто, зовсім не про те, про що я прийшла з ним поговорити.
«Колумбія? Будь ласка, пообіцяй мені, що ти звідти повернешся!»
Тут вже і мої брови піднялись самі по собі.
«А чого ж мені не повертатись? Мине 10 днів і все буде як було».
«А ти знаєш, скільки всього може з тобою трапитися у Південній Америці?»
І з цього місця почали перебирати варіанти моєї смерті та інших халеп, які мали поміститися у 10 днів.
Ну, по-перше, мій літак мав зникнути десь над  Атлантикою. Так-так, «зникнути» правильне слово. Як років зо два тому літак компанії «Air France», що влетів у штормові хмари і зник. Знайшли його лише недавно. Десь глибоко на дні океану. На борту було 250 пасажирів.
По-друге, багато туристів з Європи просто не повернулися. І ніхто їх більше не бачив. Алекзандер це знав певне, бо вірить статистиці і своїм колегам по консульствах в тих краях.
«Ну, наприклад, якщо тебе захочуть пограбувати, то спочатку тебе застрелять, а вже потім відберуть гаманець і подивляться, чи в ньому щось є».
За двадцять євро застрелять і не спитають, як звати.
Далі була історія про близьких друзів його колишньої подруги (він вжив слово ‘ex-girlfriend’), які поїхали у весільну подорож до Домінікани, і були звірськи убиті посеред ночі у маленькому затишному готелі на узбережжі Карибського моря. Щось таке хижо-пірацьке, видно, таке присутнє в крові тамтешніх мешканців.
О, а далі пішла розмова про отруйних тварин, комах та всіляких членистоногих істот, яких Пандора (сучка), випустила колись із скрині й розпустила по світу. Мабуть, та скриня знаходилась у Австралії, бо, в кінці-кінців ми дійшли згоди, що смерть від укусу степової смертельно отруйної змії роду Тайфун спіткає мене саме там.  А туди я найближчим часом не планую. Хоч це втішно.
«Ну і остання причина, через яку ти можеш не повернутися: знайомство із наркобароном, який запропонує тобі палац із пальмовим парком, яхту, дорогі авто і безкрайні можливості. Ти вийдеш за нього заміж і зостанешся жити в тропічній зоні – центрі світового наркотрафіку».
«Хм…а  над цим треба подумати»,  - вже почала дразнити, бо нерви були в напрузі, як-не-як.
На прощання Алекс підбив підсумки деструктивної розмови цінними інструкціями: нікуди не ходити самій, не тусуватися з місцевими, не сідати одній в таксі, ніде ні за яких обставин не «світити» грошима, не розраховуватися кредитною карткою, завжди говорити портьє в готелі куди я йду і коли повернуся, вдавати із себе колумбійку аристократичного походження (зовнішність дозволяє), а незнання іспанської компенсувати зверхнім, повним зневаги поглядом та неприступним виглядом. Інакше, мене застрелять, зґвалтують, пограбують чи в іншій довільній послідовності дій.
В свою чергу, я щиро порадила Алексу поряд із живописом, взятися за писання книжок. Напевно, таких пригодницьких, з елементами детективних історій, в стилі Грехема Гріна. З таким багажем непотрібних знань та безцінного життєвого досвіду, гріх не писати. 

3 комментария:

  1. Ага і не забувай там погані наркобарони ще й поетів вбивають...

    ОтветитьУдалить
  2. Thanks for coming in spite of such warnings.

    Greetings from Medellín. It was a pleasure to have met you.

    ОтветитьУдалить
  3. As I said at the Closing - this have been one of the best experiences in my life. I'm very greatful to you, to Fernando and all the team for organising such an event with so much passion.

    ОтветитьУдалить